Thursday 6 May 2010

#6) Detstvo moe realno i valshebno

Na 2ri (a po-kasno16ti) juni me zakarvaha na selo v zelen Moskvich s cherven "kojen salon" na koito ti zalepvashe dupeto or izpotiavane. Na 14ti septemvri me pribiraha, za da me okapat (s kese za edno seriozno svaliane na kir) i da me proveriat za vashki. Za moi losh kasmet tochno predi parvi klas i mi gi otkriha, namazaha me s nafta da gi ubiat, postrigaha me na panica (abe ne si spomniam, ama nai-veroiatno v domashni yslovia s metalnata nojica na baba ot chekmedjeto na shevna mashina Singer - i do den dneshen nai-cennata semeina relikva ako ne se laja), i v rezyltat: na vsichkite mi snimki kato chavdarche sam naravno s groznoto patence. I kalpaka s lqv otpred ne pomogna, no pak si znaeh vsichkite lozungi kato "Chavdarcheto e primerno deto, igrae, pee, uchi se, chete".

Plus sled manifestacia me vodeha v sladkarnica "Zaharno Petle" da iam pasta s jalti i rozovi rozi ot mnogo maslen krem proizvodstvo na "Sladkarska Kooperacia" ili mi kypyvaha gevrek ot diadoto deto prodavashe topli gevreci ot pletena kolichka na kolela.

Ne selo sabirah svetulki i gi slagah v burkan da mi svetiat noshtno vreme. Na sytrinta biaha ymreli no do vecherta si hvashtah novi. Te nikoga ne svarshvaha. Sashto imashe praznik narechen Orata-Kopata na koito mi praveha fakla ot stari parcali prikacheni kam edna prat sas rajdiasala tel i poliati s beznin, i rityala se sastoeshe v tova da razmahvam faklata nad glavata si predi da otidem s cialoto selo na goliamata klada or stari gumi do rekata. V rekata mai imashe ribki shtoto mai vednaj chicho mi hvana edna v naelonovo plikche.

Prez denia se kachvahme nad seloto na edno halmche narecheno Chuchulec do koeto se stigashe sled presichane na magistralata Sofia-Kulata. V tia podvizi vazrastni ne ychastvaha, ma da vi kaja - nai veroiatno marshruta ot tiah shte da sme go naychili.

V 5:30 hodehme da gledame y sasedcheto "Bendji, Zaks i Zvezdnia Princ", "Arabela" i "Choki" shtoto tam imashe televizor [malak format, no s antena]. Obache pak nashte chereshi biaha po hubavi i se sastezavahme sas svrakite koi prav shte stigne nai gornite kloni i nai vkusnite chereshi.

Mejduvremenno me prashtaha na pone dva lagera. Bosnek, Zemen, Ravda, abe - kade li ne. Chak i Savetskia Sajuz! S nashte si pishehme pisma. V plik. S marka i tn. Prashtash, pa chakash 2-3 dni che i poveche za otgovor. V sabota idvaha na svijdane i mi noseha pile s kartofi. Abe az si misleh che e malko jestoko ot tiahna strana, da si priznaia chestno, da me zatochavat taka za po dve sedmici dva pati v ramkite na tri meseca. Ama kvo da se pravi - obuvash sinite gumenki s vrazki i igraesh narodna topka po cial den - kakvo mnogo mnogo da go mislish. Za sledobedna zakyska - filia s ljutenica ili rusensko vareno.

Vkashti sutrin mi otvariaha vrata i po niakoe vreme vecher pochvaha da sviriat ot balkona da se pribiram. Prez promejdutata ot vreme mejdu tia dve sluchki - ne e iasno koi e bil naiasno kade sam i kakvo pravia. Kvo pak tolkova - igraia si pred bloka.

V nedelia sytrin v kinoto davaha detski film i hodehme redovno. Posle doide "Banda BMX" i s tova - i drugi mechti. Moita se sbadna pod formata na Balkanche. Or 88 leva. Ne tia ot 114 leva s oblegalka i skorosti. Spukah go ot karane s bandata i iadene na sledoled na prachka "Eskimo".
Podvarzvah si tetradkite za ychilishte i im lepiah krasivi etiketi s kancelarsko lepilo i mnogo se gordeeh s rezultata. Ychebnicite ni gi razdavaha v ychilishte, ako imame kamet - niakoi i chisto novi. No pak v zamiana triabvashe da izdavame 5 kilograma shipki, 10 kilograma hartia i 20 prazni bytilki. Sluhovete biaha che niakade izdavat i kesteni. Abe ot shipkite stava shipkov marmalad "Pektin", hartiata i bytilkite se prerabotvat i vtoroizpolzvat. Ama na kestenite kakva im e faidata? I do dnes se chudia.

Ot vreme na vreme v uchilishte minavaha razni agenti (sega razbiram che se narichali bili "bookeri") koito ni stroiavaha po visochina i otsiavaha zvezdite. Ot kraia na opashkata biaha hudojestveno gimnastichkite. Ot nachaloto (za sajalenie) ne tolkova shikoznoto - volei i basketobolistkite. Odelno biaha hor, hora i prilojno izkustvo, i vsichkite tam drugi krajoci na koito hodehme bez nashte da plashtat - iskashe se samo jelanie.

Ta malko me sriazva ei tuka kato si pomislia che samo za edno pokolenie taka sa se smenili neshtata s taia Health and Safety korektnost i che az vsashtnost sam glaven geroi v sistemata. Che oglejdam edno dete koeto izglejda da e shtastlivo, no nikoga ne e bilo gore na chereshata; na koeto absolutno niama da my dam da preticha magistralata, da ne govorim che sreshtu Chuchulec veche ima McDonalds-s.Studena i toi moje i hich da ne iska da goni peperydite po baira kato ima Happy Meal na oferta; haide za fakla moje i da se navia - ama nai-veroiatno ne, ot strah da ne me raportyvat za irresponsible parent; Otglejdam dete s ednomesechna liatna vakancia, no 24 chasova cartoon network. What happened??

2 comments:

  1. Eli, blagodaria ot sarce ce spodeli i vazbudi sponema i za moeto detstvo! Sega iskam i az da spodelia- Nas ( Nadia i men) ni zatocavaha na Gramada ( Vidinsko)za okolo mesets, mesets i polovina. Miastoto e na 140km ot Vratsa, koeto mi se struvashe bezumno dalgo razstoianie s Moskvica( nashia beshe sin) i idvaha da ni vzemat na kraia na liatoto ili kogato stiahme da hodim na lager ili na more na palatka- na Kamping Evropa. Lelia mi ostavashe bratovcedite mi za 1-2 sedmitsi i idvashe da gi vidi poniakoga i prez sedmitsa. Tuk v zastitta na nahite triabva da kaza ce te ziveeha v Vidin na 30km ot Gramada. Nas ni kapeha s keremidata v zadnia dvor s voda ot kofite zatoplena na slance. Lelia mi noseshe Praskovena Torta- nai vkusnata torta koito sama iala v tselia si zivot- siropirana s skona kompota i zaharosana. Za sled obedna zakuska iadiahme mecka- bial hliab i sirena ot ovcite na baba i diado. Hodehme na pohod da tarsime Kamaka na Krali Marko i kato go namerehme, kamaka se mesteshe se sastezavahme koi ot nas( nie i bratovcedite) mi ste stigne prav do nego. Beriahme si krushi ot darvoto v zadnia dvor i se otitvahme da iazdim magareto Vihar taino ot diado mi. Hodehme da sabirame seno v poleto i da kopaem tsarevicata, edia mi beleg na vezdata mi e ot gonenica s bratovcte mi Kalin v tsarevicata. Kogato biah na 11 godini nashite kupiha televizor na baba i diado za da mozem da gledame Sinia Liato, i decata ot mahala se sabiraha v nas da gledame zaedno. Ponaikoga ni ostavaha i na Septemvriici, seloto na maika mi, no samo za po 1 sedm, zasoto tam imahme samo prababa, tia mi beshe lubimata baba. Tam imashe tsiala suria ot bratovcedi i ogromen dvor v koito vilneehme i se katerehme po "zavnitsite" v prevod kokosharnik. Edna ceshma i postianno tecashta voda ot izvor i ogromen bor. Vodata vece ne tece, no bora e oshte po goliam sega. Lubimoto mi detsko filmce e Arabella i Prizraci v Bloka. Pozelavam si kogato imam detsa edin den i te da imat hubavi spomeni it tiahnoto detstvo! Sardecni pozdravi Tzveta ps ne iskam da sam anonymous ama ne znam kak inace da izpratia tozi comment

    ReplyDelete
  2. momi4eta razplakahte me no sam s vas 100 % obi4am vi i dvete

    ReplyDelete